De ondernemingsraad (OR) heeft behoefte om te professionaliseren, meer kennis op te doen of beter samen te werken. Maar hoe kies je een goede OR-trainer?
Steeds meer trainers en trainingsinstituten bieden OR-cursussen of OR-trainingen aan. En je leest nu waarschijnlijk dit artikel omdat je op zoek bent naar een goede trainer voor jouw OR. Dus: hoe kies je nou de beste?
geen enkele OR-trainer is de beste!
Misschien had je gewoon gehoopt op een top tien of een vergelijkend onderzoek. Helaas. Elke trainer is verschillend, net zoals elke ondernemingsraad toch ook weer nét even anders is. Pas als er de juiste match of klik is tussen jouw ondernemingsraad en de OR-trainer, heb jij de beste trainer voor jouw OR.
mag de OR een training volgen?
Elk bedrijf met meer dan 50 medewerkers is verplicht om een ondernemingsraad in te stellen. En de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) geeft ook nog eens aan dat je als OR het recht hebt op minstens 5 dagen ‘scholing en vorming’ (sorry, het is een wet uit 1950…) en dat de directie verplicht is te betalen. Zo, die hindernissen zijn meteen uit de wereld.
maar hoe kies ik?
Steeds meer trainers en trainingsinstituten bieden een OR-cursus aan of verzorgen maatwerktrainingen voor de OR. Hoe kies je nou uit dat aanbod? Hoe weet je nou of die trainer geschikt is voor jouw OR? Laten we het simpel maken.
kiezen in 8 stappen
Al in 8 eenvoudige stappen kun je tot een gedegen en gedragen keuze komen. Je moet er, als gehele OR, wel wat voor doen. Maar gegarandeerd dat dit de beste manier is om tot een goede keuze te komen.
stap 1: wat moet er na de OR-training veranderd zijn?
Verzamel van alle OR-leden de doelen, leerpunten, verbeterpunten, of hoe je het ook noemen wilt: maak een lijstje van wat er na de training veranderd moet zijn.
Het kan alles zijn wat jij als groep wilt. Maar dan ook werkelijk alles (mits het direct of indirect te maken heeft met het ondernemingsraadwerk).
stap 2: wat ging er goed (of minder goed) in de vorige OR-training?
Ook dit is een belangrijk punt om naar te kijken. Je wilt geen herhaling van wat er in een vorige training niet goed ging, maar juist meer van waar je wat aan had. Dus inventariseer die zaken samen.
stap 3: wat verwacht je van de OR-trainer?
Wat wil je dat de trainer kan of gaat doen? Wil je iemand met veel ervaring? Wil je een trainer die gecertificeerd is bij het Register MZ-opleiders? Wil je bepaalde kwaliteiten, zoals outdoor, juridisch, financieel, communicatie of juist coaching als specialiteit? Of heb je specifieke vragen over adviesrecht, de Wet op de Ondernemingsraden, zelfsturende teams of de werkkostenregeling?
Probeer je wensen zo helder mogelijk te krijgen. Lukt dat niet omdat je het niet weet? Niet erg. Het helpt, maar het hoeft niet.
stap 4: ga googelen met zoekwoorden
Kies uit de drie lijstjes (stap 1, 2 en 3) die je nu hebt enkele kenmerkende woorden. Typ die woorden in de zoekbalk van Google plus de woorden ‘ondernemingsraad training’ en druk op enter. Waarom dit de beste manier is? Omdat er geen vergelijkingssite is voor OR-trainers. Als je al ergens een lijstje van trainers vindt, zijn dat meestal trainers van hetzelfde bureau of enkele samenwerkende zelfstandig werkende trainers. Niets mis mee natuurlijk, maar het is geen vergelijking onderling.
Heb je een e-mail of brochure ontvangen van een bureau dat je interesse heeft? Gebruik dan jouw zoekwoorden op de website van dat bureau en kijk of dat ook tot de diensten behoort.
Lees wat er op de site(s) over de verschillende OR-trainers staat geschreven, bekijk foto’s en kijk video’s als die er zijn.
stap 5: een eerste selectie maken
Maak aan de hand van de resultaten die je tegenkomt op internet een eerste selectie. Leg je keuze voor aan de andere leden van de OR en kom tot een top drie. Niet meer! Bij meer dan drie is het namelijk te moeilijk om te kiezen.
En dan: nodig die top drie trainers uit voor een gesprek.
stap 6: bereid het gesprek met de OR-trainers voor
En dan ga je het gesprek voorbereiden. Handig en verstandig is om deze punten aan te houden:
- nodig de drie trainers kort na elkaar uit (dezelfde dag of dezelfde week)
- vermeld in de uitnodiging globaal wat de OR verwacht van de training (niet te specifiek)
- maak op basis van stap 1 t/m 3 een vragenlijstje dat je elke trainer voorlegt
- selecteer een klein team van (drie tot maximaal vijf) OR-leden dat de gesprekken voert (en zorg dat ditzelfde team alle drie de gesprekken voert)
- bespreek met dat kleine team vooraf hoe je de gesprekken gaat voeren, zodat alle drie de gesprekken zo gelijk mogelijk zijn
- plan voldoende tijd in om na elk gesprek even samen te bespreken wat je opviel, wat je goed vond in het gesprek en wat beter had gekund
stap 7: ga het gesprek aan met de uitgenodigde OR-trainers
Ga het gesprek aan zoals je dat samen voorbereid hebt en zorg dat iedereen van het geselecteerde OR-team mee kan doen aan het gesprek. Overigens, neem geen genoegen met een voorbereide presentatie, een video of een accountmanager; het gaat om de persoon die daadwerkelijk jullie training gaat maken en geven.
Let in het gesprek op de volgende zaken:
- is de OR-trainer flexibel in het gesprek?
- als je jullie wensen vertellen, geeft hij/zij meteen voorbeelden van hoe het programma van de training eruit kan zien?
- vertelt hij/zij zaken die je horen wilt?
- heb je het idee dat hij/zij verstand heeft van ondernemingsraadwerk?
- is hij/zij prettig om mee te praten?
- heb je het gevoel dat hij/zij goed naar jullie luistert?
stap 8: maak een keuze
Je hebt drie trainers gesproken en drie keer dat gesprek nabesproken met het OR-team. Ga nu afwegen welke trainer het beste past bij jullie als organisatie, bij de ondernemingsraad als geheel en bij de individuele leden. Nu komt het aan op dat ene onbestemde en niet meetbare: wie voelt de OR het beste aan? Wie vinden jullie het prettigst om mee te praten? Bij wie heb je het meeste vertrouwen dat hij/zij jullie goed gaat helpen om de doelen van de OR te bereiken?
TIP:
Laat je keuze niet afhangen van de kosten. De SER geeft aan wat een OR-training mag kosten (en dus wat de directie zou moeten betalen). De klik (met de trainer) en de kwaliteit zijn belangrijker dan de kosten: beter een korte dure training met een bekwame trainer dan een goedkope lange training waar je weinig aan hebt…
Dus laat de training ook niet bepalen door jullie inkoopafdeling. Inkopers kijken vaak veel meer naar de prijs dan naar de kwaliteit.
en dan… ga je op training
Ik wens je een uitstekende training toe met een OR-trainer die flexibel omgaat met jullie wensen (ook tijdens de training zelf). Als het goed is voel je na afloop dat je een ander en beter OR-lid bent geworden!
PS: wat is het verschil tussen een OR-trainer en een OR-coach?
Ja, dit hele artikel gaat over OR-trainer(s). En dat terwijl er eigenlijk helemaal niets meer getraind wordt aan of in de OR. Eigenlijk is een OR-trainer helemaal geen trainer meer. Maar we noemen het nog steeds wel zo, en daarom heb je dit artikel gelezen (terwijl je dat waarschijnlijk niet gedaan had als er OR-coach of OR-begeleider had gestaan).
Maar wat is dan het verschil tussen een OR-trainer en een OR-coach? Dat lees je hier.
[…] je nu kiest voor goedkoop of uitgebreid, een or-trainer gaat kiezen die je zo aardig vindt of een goed bekend staand instituut: bedenk eerst wat je doel(stelling) is […]