De eerste indruk is ontzettend belangrijk bij kennismaken. Hoe je bij de ander overkomt wordt namelijk veel beter onthouden dan wat je precies zegt. Daarom 7 tips voor een goede indruk.
Je kent het vast: je bent op een netwerkbijeenkomst en je stelt je voor aan een onbekende. Je houdt een heel verhaal over wat je allemaal doet en hoopt dat de ander dat onthoudt. Want wie weet wat je in de toekomst allemaal voor elkaar kunt betekenen. Maar onthoudt de ander ook echt wat je doet?
Wat je zegt wordt lang niet altijd onthouden. Hoe je bij de ander overkomt juist wel. Kom je goed over, dan is de kans aanwezig dat de ander later ook nog weet wat je verteld hebt. Kom je niet goed over, dan kun je dat wel vergeten.
Daarom hieronder 7 tips om in gesprekken met anderen een goede eerste indruk achter te laten.
1. denk na over je boodschap
Je gaat naar een bijeenkomst. Bedenk van tevoren wat je doel daarbij is. Wie wil je ontmoeten? Wat wil je vertellen? Wat wil je te weten komen? Zet je doelen op een rijtje en maak daar een of meerdere pitches van. Het komt krachtig over als je kort en bondig kunt vertellen wat je boodschap is.
2. weet wie je spreekt
Als je naar een (netwerk)bijeenkomst gaat, kijk dan op de deelnemerslijst wie er allemaal komt. Dan kun je namelijk alvast wat vragen bedenken voor degene die je graag ontmoet. Ga je bijvoorbeeld naar een sollicitatiegesprek, zorg dan dat je weet wie er bij het gesprek aanwezig is en wat zijn/haar functie is.
3. zie er verzorgd uit
Je bent je eigen visitekaartje. Niemand wil herinnerd worden als ‘de man met de onverzorgde snor’ of ‘de vrouw met een enorme ladder in haar panty’. Draag kleding die je zelf graag draagt en die past bij de gelegenheid. Sta nog even voor de spiegel voordat je het huis verlaat.
4. praat duidelijk
Als je eindelijk de persoon te spreken krijgt die je wilt spreken, praat dan duidelijk. Dat heeft niet alleen met volume en duidelijk articuleren te maken, maar ook met je lichaamshouding. Dit is zelfs aan de telefoon te merken. Probeer maar eens uit. Als je onderuitgezakt zit, klinkt je stem anders dan wanneer je rechtop zit. Moet je opgewekt klinken, glimlach dan.
5. kijk de ander aan
Belangrijk is om je gesprekspartner aan te kijken; bij het praten en bij het luisteren. Je geeft aan dat je aandacht hebt voor wat de ander zegt. Je toont interesse. Als je iemand aankijkt, onthoudt de ander beter wat je zegt en onthoud jij ook beter wat die ander vertelt.
6. stel vragen
Door vragen te stellen toon je interesse. Tijdens een sollicitatiegesprek komt ongetwijfeld de vraag: “Heb je nog vragen?” Zorg dat je vooraf al een aantal vragen hebt bedacht. Tijdens een gesprek kun je natuurlijk ook doorvragen over een interessant onderwerp. Je krijgt daarmee meer informatie en waardering. Overdrijf echter niet, want dat wordt als vervelend ervaren.
7. wees beleefd
Kom op tijd. Stel jezelf goed en duidelijk voor. Blijf altijd vriendelijk; ook als je het gesprek zo snel mogelijk wilt beëindigen.
pas toe: 7 tips voor een goede indruk
Hoe je overkomt heeft natuurlijk met heel veel verschillende factoren te maken. Je kunt niet alles regisseren. Maar door je goed voor te bereiden met behulp van bovenstaande tips, kun je je in alle gesprekssituaties redden. Sta dus vooral open voor onverwachte ontmoetingen; dat zijn vaak de mooiste!
Heb je nog hulp nodig bij de presentatie van wie je bent en wat je doet? Neem contact op voor een coachingsgesprek.
[…] Ga het gesprek aan zoals je dat samen voorbereid hebt. Het is belangrijk dat bij dit gesprek de persoon aanwezig is die straks daadwerkelijk de training gaat maken en geven. Neem dus geen genoegen met een voorbereide presentatie, video of account manager. Let in het gesprek op de volgende zaken: […]