(Bedrijfs-)trainingen kosten tijd en inzet van de medewerkers en uiteraard geld. Het is daarom belangrijk dat de inhoud zo lang mogelijk “blijft hangen” en als leerzaam wordt ervaren. Hoe zorg je daarvoor?
Zodra iemand het gevoel heeft naar een training te worden ‘gestuurd’ neemt de effectiviteit snel af. Dus moet een training beantwoorden aan de vraag en/of wens van de deelnemer. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

een voorbeeld uit de praktijk
Een tijd geleden had ik een gesprek met twee medewerkers van een redelijk groot bedrijf; de vraag was of ik presentatietrainingen kon verzorgen aan de senior en junior medewerkers van de afdeling sales. Voor mij geen probleem.
doorvragen
Doorvragen leerde echter dat de oorzaak van het ‘niet goed presenteren’ niet (alleen) lag bij het ontbreken van vaardigheden. Er speelde een veel belangrijker onderwerp. Het bedrijf was na drie fusies een deel van de eigen identiteit en dus het ‘wij-gevoel’ kwijt. Daardoor waren de medewerkers veel meer bezig met ‘ik’ in plaats van ‘wij’.
wat niet te doen
Met deze thematiek is een training presentatietechnieken weinig succesvol; er is geen draagvlak. Het management moet zich eerst beraden over hoe de toekomst van de interne organisatie eruit gaat zien. Dan pas kan de toekomst van de organisatie door de medewerkers worden gedragen.
En daar zit nu vaak de moeilijkheid; laat diezelfde medewerkers mee bepalen hoe het bedrijf eruit moet gaan zien. Zij hebben tenslotte grote expertise op hun eigen onderdeel. Hoe groter het (gevoel van) invloed, hoe meer gedragen en hoe effectiever en beter de organisatie werkt.
wat wel te doen
Een hele mooie manier om dit inhoud te geven is het onder begeleiding (bij voorkeur door een groepsprocesdeskundige) gezamenlijk vaststellen van best practices op alle niveaus en afdelingen. Daarmee wordt de manier van werken algemeen geaccepteerd en de onderlinge verbinding versterkt.
Met het vaststellen van best practices wordt ook direct duidelijk op welk gebied behoefte is aan (externe) training, scholing en begeleiding binnen de organisatie.
geen standaard training
Je kunt als trainer of trainingsbureau nooit een standaard training in een bedrijf zetten of (alleen) afgaan op de mening daarover van een paar mensen. Elke training hoort maatwerk te zijn en afgestemd op de vraag en behoefte van degene die naar de bijeenkomst komt.
De vraag achter de vraag moet eerst helder zijn; wat is er aan de hand en waarom is een training de oplossing? Zonder het duidelijke antwoord op die vraag is elke training gedoemd te mislukken. En soms is de oplossing totaal iets anders dan een training.
Conclusie:
Een goede analyse van de vraag (of: het probleem) zorgt voor de beste training.