Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) kunnen werkgevers tijdens de coronacrisis een financiële compensatie voor de loonkosten ontvangen als er meer dan 20% omzetverlies is. Werkgevers hebben hierbij wel een informatieplicht richting ondernemingsraad en medewerkers. De Voort Advocaten | Mediators legt hieronder uit wat deze informatieplicht inhoudt.
(de volgende tekst is met toestemming van De Voort Advocaten | Mediators overgenomen)
de informatieplicht uit de NOW-regeling
Eén van de verplichtingen is het informeren van de ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging of, als die er niet zijn, de werknemers. Welke informatie moet worden verstrekt? Het is de bedoeling dat de werkgever duidelijk maakt hoe hij zich inspant om doorbetaling van de lonen te realiseren en werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden. Verder moet worden doorgegeven dat de aanvraag wordt gedaan en dat de wordt verleend. Verstrek deze informatie (ook) schriftelijk.
Wordt niet aan deze informatieverplichting voldaan? Dat kan leiden tot een terugvordering. De NOW-subsidie moet dan wellicht (geheel of gedeeltelijk) worden terugbetaald.
de informatieplicht uit de WOR
Daarnaast gelden natuurlijk de informatieverplichtingen uit de Wet op de ondernemingsraden. Zo moeten belangrijke wijzigingen in arbeidsvoorwaardelijke regelingen bijvoorbeeld zo snel mogelijk aan de ondernemingsraad worden gecommuniceerd als in de onderneming ten minste 100 personen werken. De ondernemingsraad en de personeelsvertegenwoordiging hebben bovendien recht op alle informatie die zij redelijkerwijs nodig vinden ter vervulling van hun taak.
Vergeet ook het advies- en instemmingsrecht van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging niet. Er bestaat bijvoorbeeld een instemmingsrecht bij roosterwijzigingen.
meer over de NOW-regeling
De Voort Advocaten | Mediators heeft de NOW-regeling juridisch onder de loep genomen. Wat zijn de voorwaarden? Wat zijn de (on)mogelijkheden voor werkgevers? Wat zijn de rechten van werknemers? Hoe moet de ondernemingsraad betrokken worden? Hieronder lees je er meer over:
- de NOW-regeling simpel uitgelegd
- voorwaarde: geen bedrijfseconomisch ontslag
- voorwaarde: gelijk houden van de loonsom
- het vereiste omzetverlies
- vakantiedagen, min-uren en instemming OR
- ingrijpende gevolgen van vermindering loonkosten
- overwerk: lage of hoge ww-premie?
vragen?
