|
De werkkostenregeling is een collectieve regeling voor alle onbelaste vergoedingen aan medewerkers. De regeling bestaat uit een pakket maatregelen rondom het fiscaal belasten van loon.
Over al het loon moet loonbelasting worden betaald. Er zijn een paar uitzonderingen, die zijn vastgelegd en toegelicht in de WKR. Dit zijn de intermediaire vergoedingen, nihilwaarderingen en gerichte vrijstellingen.
Ook kunnen werkgevers gebruik maken van de zogenoemde vrije ruimte om onbelaste vergoedingen aan werknemers te geven. Die vrije ruimte bedraagt 1,2% van de totale fiscale loonsom van de organisatie. Over alles wat de werkgever meer wil geven, moet hij 80% eindheffing betalen.
Op 1 januari 2020 is de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom verruimd naar 1,7% en voor het jaar 2020 zelfs tijdelijk naar 3% in verband met de coronacrisis. Ook vallen vanaf 2020 Verklaringen Omtrent Gedrag niet meer binnen de vrije ruimte. Die mogen dus onbelast vergoed worden.
De werkkostenregeling biedt mogelijkheden voor de organisatie en medewerkers. De ondernemingsraad kan hierin duidelijk een rol pakken. Niet alleen om de werkgever op (de wijzigingen in) de WKR te attenderen, maar ook om de belangen van werknemers te vertegenwoordigen.
Je kunt hiervoor als OR het overlegrecht, initiatiefrecht, informatierecht en bevorderingsrecht inzetten. En als jij als ondernemingsraad de onderhandeling over arbeidsvoorwaarden zelf doet, is je rol nog veel groter!
In het eBook over de ondernemingsraad en de werkkostenregeling, geschreven door
mr. Karen Maessen en mr.drs. Stefan Jansen, krijg je antwoorden op de belangrijkste vragen over de WKR en lees je hoe de OR hier verder een rol in kan spelen.