We hebben een aantal veranderingen en zaken waar de OR rekening mee moet gaan houden op een rij gezet.
Gewoon een handig lijstje met aandachtspunten!

belangrijke veranderingen in 2023
Misschien heb je deze zaken al op de OR-agenda gezet om te bespreken, of ben je er (samen) al actief mee bezig. Dan is dit gewoon een ‘friendly reminder’. Maar het kan ook zijn dat je nog niet overal (al) van op de hoogte was, dan is dit een ‘handige checklist’.
In ieder geval: doe er je voordeel mee!
verplichte (wets-)veranderingen: en de rol van de OR dan?
In het lijstje van veranderingen voor 2023 staan ook enkele wetswijzigingen. We komen (zeer) vaak tegen dat Bestuurders aangeven dat een wetswijziging verplicht is en dat (daarom!) de OR er ‘niets meer over te zeggen heeft’. Helaas voor Bestuurders: dat is niet waar!
Alles wat in de WOR (Wet op de Ondernemingsraden) staat, of andere wet- en regelgeving en afspraken, en waar de OR een rol in heeft (ongeacht of dat instemmings- of adviesrecht, dan wel informatierecht is) blijft altijd van toepassing. Ook als er wetten aangepast worden.
Een mooi voorbeeld is de nieuwe Pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Alle werkgevers zijn verplicht om de pensioenregeling in hun organisatie aan te passen aan de nieuwe wet. Maar jij als OR hebt nog steeds instemmingsrecht (WOR artikel 27, eerste lid onder a) op elke aanpassing of verandering van de pensioenregeling bij jou in de organisatie.
Met bijna al deze veranderingen en aanpassingen is er een rol voor de ondernemingsraad, en die blijft gewoon bestaan.
OR-taak: toezien op naleving afspraken
De OR heeft niet alleen instemmings- en adviesrecht, maar ook taken. Die taken zijn vastgelegd in WOR artikel 28.
Een van de taken is om te zorgen dat de afspraken op het gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeids- en rusttijden allemaal goed worden nagekomen.
Verschillende van de hier genoemde 12 veranderingen vallen hieronder; de reiskostenvergoeding, de thuiswerkvergoeding, bepalingen arbeidsovereenkomst (nevenwerkzaamheden), toepassing minimumloon, toepassing Wet flexibel werken, bescherming van klokkenluiders… Het zijn allemaal zaken waarop de OR moet toezien dat die goed en behoorlijk (en niet nadelig voor de medewerker) worden uitgevoerd.
BONUS: