Er wordt nu veel gesproken over ongewenst gedrag en integriteit in de organisatie. Elke organisatie hoort een goed beleid te hebben hoe om te gaan met ongewenst gedrag. Daarnaast hoort ook de integriteit in de organisatie aandacht te krijgen. Dit gebeurt o.a. door het (verplicht) aanstellen van een vertrouwenspersoon (intern en/of extern).
Het beleid van de organisatie hierover structureel verbeteren en veranderen ligt (ook met name) in de handen van de OR en de vertrouwenspersoon. Bovendien zijn er juridische kaders waarbinnen OR en vertrouwenspersoon ook nog eens (verplicht) met elkaar te maken hebt.
In deze workshop zoomen we in op de (juridische) momenten wanneer OR en vertrouwenspersoon elkaar tegenkomen. Maar ook hoe elkaar op een vooral praktische manier versterken in het voeren van een goed Arbobeleid, gericht op de Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) van werknemers en op de integriteit van de organisatie. Samen stellen we vast en maken we een plan: hoe gaat het bij ons en hoe/waar kunnen we samen versterken?
bestemd voor:
- de Ondernemingsraad
- OR-leden
- Leden VGWM-commissie
doelstelling:
- het belang van samenwerking OR en vertrouwenspersoon
- versterking van positie OR en vertrouwenspersoon op het terrein van ongewenst gedrag en integriteit van de organisatie
- praktische uitwerking van de eigen situatie
duur:
- 1 dagdeel
thema’s:
- actuele juridische achtergrond relatie tussen OR en VP (Arbowet en verplichte aanstelling Vertrouwenspersoon, Wet bescherming Klokkenluiders)
- momenten waarop je elkaar tegenkomt (Arbocyclus)
- belang voor de organisatie om aandacht te besteden aan thema’s rond ongewenst gedrag en integriteit van de organisatie
- hoe is het in onze situatie geregeld, wat vinden we hiervan en wat gaan we dus oppakken in de komende periode: praktische uitwerking van de eigen situatie
Wat levert deze workshop je op?
- je hebt kennis van de juridische relatie tussen OR en vertrouwenspersoon
- je weet wanneer je elkaar tegenkomt (en dus wat je aan elkaar hebt), dan wel wanneer je elkaar moet tegenkomen
- je weet hoe het in de eigen organisatie geregeld is (klachtenregeling)
- je hebt een mening over de klachtenregeling binnen de eigen organisatie en of/welke veranderingen nodig zijn
- je weet welke de stappen je kunt of moet zetten om de klachtenregeling te verbeteren
- een plan van aanpak hoe met de onderwerpen verder te gaan en je weet hoe je dit verder gaat oppakken
Als indicatie voor de kosten: € 960,00, excl. BTW en excl. reiskosten. Graag maken wij deze workshop op maat naar de wensen van de OR / VGWM-commissieleden.
Uiteraard is het ook mogelijk om deze workshop te geven voor OR en Vertrouwenspersoon samen. Dan wordt het geheel van de klachtenregeling in de organisatie pas echt maatwerk!!