De Europese Commissie wil verschillende zaken voor een Europese Ondernemingsraad (EOR) gaan aanpassen. Er ligt nu een voorstel klaar om de richtlijn Europese ondernemingsraden aan te passen.
CT² dossier: voorstel herziening richtlijn Europese ondernemingsraden
5 februari 2024
CT² dossier
Europese ondernemingsraden (EOR)
De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan tot herziening van de richtlijn Europese ondernemingsraden. Naast de Nederlandse ondernemingsraad kan een onderneming met communautaire (communautair betekent dat zaken Europees worden geregeld) dimensie een Europese ondernemingsraad (EOR) instellen.
EOR's zijn informatie- en raadplegingsorganen die ervoor zorgen dat werknemers worden betrokken bij besluiten over transnationale kwesties. Het gaat om ondernemingen met meer dan 1 000 werknemers die actief zijn in ten minste twee landen van de EU of de Europese Economische Ruimte (EER).
rol EOR's
Zinvolle informatie en raadpleging van werknemers bij belangrijke bedrijfsbeslissingen kan helpen bij het anticiperen op en in goede banen leiden van veranderingen, bijvoorbeeld als het gaat om de groene en de digitale transitie, zoals het aanpakken van personeelstekorten of de invoering van nieuwe technologieën. In transnationale contexten kunnen Europese ondernemingsraden in dit opzicht een belangrijke rol spelen.
versterking rol EOR's
De huidige richtlijn beschrijft de procedures voor de instelling van EOR's en voor het informeren en raadplegen van EOR's over transnationale aangelegenheden. De voorgestelde herziening heeft tot doel de rol van EOR's te versterken door het gemakkelijker te maken een EOR in te stellen, zinvollere informatie en raadpleging te bevorderen en ervoor te zorgen dat zij over de nodige capaciteit beschikken om hun werkzaamheden uit te voeren. Zij heeft ook tot doel het evenwicht tussen vrouwen en mannen in EOR's te versterken.
standpunt Nederlandse regering
Op 1 maart 2024 ontving de Kamer het BNC-fiche over het voorstel voor de herziening van de Richtlijn Europese Ondernemingsraden. Het kabinet ondersteunt de wijzigingen die de Europese Commissie voor de richtlijn voorstelt.
In navolging hierop hebben zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer het voorstel op de agenda van de betreffende commissievergadering geplaatst. In de Eerste Kamer heeft dit geresulteerd tot schriftelijke vragen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid d.d. 2 april 2024.
De minister heeft deze vragen schriftelijk beantwoord op 25 april jl. en haar antwoorden zijn terug te lezen in deze brief.
Alle stappen die genomen worden in de Eerste Kamer en de Tweede Kamer zijn terug te vinden op de website van de Eerste Kamer.
van Europese richtlijn naar Nederlandse wet: stappenplan
Voordat deze Europese richtlijn een Nederlandse wet is, moeten een aantal stappen worden doorlopen.
Deze stap/stappen zijn nu uitgevoerd:
- de Europese Commissie schrijft het voorstel voor een richtlijn
De volgende stappen moeten nu worden uitgevoerd:
- het voorstel gaat voor een eerste lezing naar het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers om tot een akkoord te komen
- komen Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers niet tot een akkoord, is er nog de mogelijkheid voor een tweede lezing, een bemiddeling en een derde lezing.
- in het akkoord staat de termijn waarbinnen het voorstel geïmplementeerd moet worden in Nederlandse wetgeving
- de minister schrijft een concept wetsvoorstel en bied het aan voor internetconsultatie (Nederlandse burgers, bedrijven en instellingen kunnen reageren)
- de minister stuurt het wetsvoorstel (op basis van het voorstel en de internetconsultatie) naar de Raad van State
- het wetsvoorstel wordt door de Tweede Kamer behandeld (na akkoord van de Raad van State) in een plenaire debat
- de Tweede Kamer neemt het wetsvoorstel voorstel aan
- het wetsvoorstel wordt aan de Eerste Kamer voorgelegd voor een plenair debat
- het wetsvoorstel wordt ondertekend door de koning en de minister
- de wet treedt na publicatie in het Staatsblad in werking
Alle Europese stappen omtrent de herziening zijn te vinden op de website van de Europese Commissie.
Zodra de Europese richtlijn door het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers is aangenomen zullen de Nederlandse stappen terug te vinden op de website van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.
meer informatie
Meer informatie over de EOR's, het voorstel tot herziening en de gevolgen voor de praktijk zal in dit dossier verzameld worden.
De Voort Advocaten | Mediators heeft al een eerste artikel met meer informatie gepubliceerd.