In de WOR staat dat werknemers die geen lid zijn van de vakbond dertig handtekeningen moeten verzamelen voor hun kandidatuur voor de OR-verkiezingen. D66 stelt voor om die verplichting af te schaffen. Dit heeft wellicht gevolgen voor alle andere aangenomen wetswijzigingen in de WOR die de Tweede Kamer afgelopen februari heeft vastgesteld.
Bij het aannemen van de wetswijziging van de WOR in februari over het afschaffen van GBIO-subsidies op training in de Tweede Kamer is het amendement (wijzigingsvoorstel tot verbetering) Van Weyenberg ingediend en is aangenomen dat de verplichting voor niet-vakbondsleden om handtekeningen te verzamelen bij OR-verkiezingen wordt afgeschaft. Daarmee is de gehele wetswijziging niet als een ‘hamerstuk’ naar de Eerste Kamer gegaan ter goedkeuring, maar zal het in verschillende vergaderingen inhoudelijk behandeld worden.
Uit het verslag van de Vaste Commissie SZW van de Eerste Kamer blijkt dat men niet goed weet wat te doen met het aangenomen amendement. Volgens de Commissie had het amendement nooit door de Tweede Kamer aangenomen mogen worden en had minister Ascher moeten ingrijpen.
ongewenste scheefheid
Diverse partijen vinden het uitvoeren van het amendement een ‘ongewenste scheefheid’ veroorzaken in de WOR. Bij veel ondernemingsraden zijn vacatures; er zijn gewoonweg niet genoeg kandidaten voor de verkiezingen. En als er minder kandidaten zijn dan het aantal zetels/vacatures in de OR worden alle kandidaten per definitie, zonder verdere verkiezingen, ondernemingsraadlid. Als er dan ook nog eens geen handtekeningen verzameld zouden hoeven worden, kan het zijn dat de OR dus leden heeft die geen enkel draagvlak hebben binnen de organisatie. Aldus de vele tegenstanders van dit amendement.
Overigens hoeft iemand die via de vakbond voorgedragen wordt als OR-lid volgens de WOR geen handtekeningen te verzamelen. Een vakbond hoeft enkel overleg te hebben met hun vakbondsleden in de onderneming over de kandidatenlijst van die vakbond.
gehele wetsvoorstel terug naar Tweede Kamer?
Nu zijn er vragen gesteld aan minister Asscher. Een voorstel om de wet en het amendement los van elkaar te behandelen is juridisch niet mogelijk. Het gehele wetsvoorstel zou daarmee weer terug moeten naar de Tweede Kamer.
laatste nieuws
Op 13 mei heeft minister Asscher naar aanleiding hiervan een Memorie van antwoord bij het wetsvoorstel aan de Eerste Kamer gestuurd. Daarin geeft hij aan dat de regering aan de Commissie Bevordering Medezeggenschap van de SER zal vragen om ‘zich over deze kwestie te buigen’. Dit hoewel de regering van mening is dat het vraagstuk van het aantal handtekeningen wel moet blijven leiden tot ‘draagvlakverwerving’. En dat het amendement-Van Weyenberg ‘niet in de weg behoeft te staan’ om het wetsvoorstel over de scholing na goedkeuring van de Eerste Kamer in werking treed.
Storm in een glas water? Ze zijn er in ieder geval nog niet helemaal klaar mee… Wordt vervolgd!