Nu het aantal fusies en overnames weer toeneemt, moet de OR ook kritisch zijn op de beweegredenen van organisatie. Dat stelt de SER in een handleiding voor ondernemingsraden bij fusies en overnames.
toename fusies en overnames
Vanwege corona is het lange tijd redelijk stil geweest op het gebied van fusies en overnames. Maar nu de pandemie op haar einde loopt, neemt het aantal fusies en overnames geleidelijk weer toe, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
De SER speelde hier handig op in door een praktische handleiding voor OR-leden uit te brengen, waarin naast juridische informatie ook praktische tips worden gegeven. De SER heeft haar handreiking dus goed getimed.
kijk kritisch naar de plannen
Een mogelijke reden voor de toename is dat sommige bedrijven erg verzwakt zijn geraakt door de pandemie, en op die manier een gemakkelijk doelwit zijn geworden voor bedrijven die azen op overname of fusie. Hier is een belangrijke rol voor de ondernemingsraad weggelegd, die kritisch moet kijken naar de beweegredenen en plannen van bedrijven. Is het daadwerkelijk een meerwaarde voor het bedrijf of een snelle transactie in economisch belang?
adviesrecht OR bij fusies
Ondernemingsraden hebben adviesrecht volgens artikel 25 van de WOR bij voornemens om aandelen over te dragen aan een andere onderneming, maar het kan lastig zijn de strategische doelen en belangen goed in kaart te brengen.
organisaties met minder dan 250 medewerkers
De handreiking van de SER is met name bedoeld voor ondernemingsraden in organisaties met minder dan 250 werknemers en kan gebruikt worden in alle sectoren, waaronder de overheid, het bedrijfsleven, de zorg en het onderwijs. Maar deze handleiding kun je natuurlijk ook uitstekend gebruiken als je organisatie groter is dan 250 medewerkers.
organisaties met minstens 50 medewerkers
Organisaties met meer dan 50 medewerkers zijn verplicht een ondernemingsraad te hebben volgens de Wet op de Ondernemingsraden. Je zult als OR dan ook een duidelijke rol krijgen in een fusie of overname. Maar niet alleen door middel van je adviesrecht.
Bij de meeste organisaties in fusies of overnames is ook Overgang van Onderneming van toepassing. Daarmee zijn er voor de ondernemingsraad nog meer handvatten om goed te zorgen voor de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers en de inrichting van de ondernemingsraad in de nieuwe organisatie.
Overgang van Onderneming?
Advocaat Karen Maessen heeft over Overgang van Onderneming en de SER-Fusiegedragregels een uitgebreid stuk geschreven met daarin veel praktische tips. Heeft jouw organisatie nu met een overname of fusie te maken? Dan raden we je van harte aan om ook het artikel “overgang van onderneming’: wat is dat eigenlijk?” te lezen.
praktisch en handig
Al met al is de praktische gids van de SER een handige en goede handleiding voor ondernemingsraden die met een overname of fusie te maken hebben.
Zijn er voor jou nog onduidelijkheden? Vraag je je af of er in jullie situatie sprake is van een overname of fusie? Of heb je (andere) specifieke vragen? Neem contact op en een van de collega’s van het CT²-team geeft je zo snel mogelijk een goed antwoord.
