Er worden binnenkort wetten in ontslagrecht aangepast die grote financiële gevolgen hebben als je ontslagen wordt en in loondienst was. Belangrijk voor de medewerker om te weten, maar ook voor de werkgever belangrijk! De wijzigingen komen voort uit de afspraken in het Sociaal Akkoord dat werkgevers en werknemers hebben afgesloten.
update: “twee grote wijzigingen in de WW in 2016“
verkorting duur WW per 1 januari 2016 (wetsvoorstel Werk en Zekerheid)
Er gaat behoorlijk wat veranderen ten aanzien van de WW-uitkering. Voor veel mensen zal het recht op een WW-uitkering voor een kortere periode zijn en tevens lager worden.
WW-uitkering van 38 naar 24 maanden
Vanaf 1 januari 2016 wordt de duur van de WW verkort van 38 maanden naar 24 maanden. Om het verschil te overbruggen van 38 naar 24 zal het maximale aantal weken per kwartaal met één week worden verkort. De 8 weken die hiermee op de WW in mindering worden gebracht, worden verspreid over twee jaar.
Iemand die na 1 januari 2016 ontslagen wordt, heeft dus maximaal recht op twee jaar WW-uitkering en vervalt daarna in een (lagere) bijstandsuitkering.
minder opgebouwd recht in maanden
Het aantal maanden WW-uitkering is afhankelijk van hoeveel jaren je hebt gewerkt. Nu is dat nog één maand per gewerkt jaar met een maximum van 38 weken. De opbouw van het aantal maanden WW gaat echter veranderen: één maand per gewerkt jaar voor de eerst gewerkte tien jaar, een halve maand voor elke gewerkte maand over de resterende jaren dienstverband. Waar je onder de huidige regeling na 24 dienstjaren het recht op 24 maanden WW-uitkering opbouwt, zal je onder de nieuwe regeling pas na 38 gewerkte jaren recht hebben op 24 maanden WW.
financiering WW ook door werknemers
Het potje waaruit de WW-uitkeringen betaald wordt, zal na 1 juli 2015 ook voor 50% gevuld moeten gaan worden door werknemers. Op de loonstroken zal daardoor een hogere WW-inhouding terug te vinden zijn.
passende arbeid: na zes maanden is alles ‘passend’
Na 1 juli 2015 moeten alle mensen die een WW-uitkering krijgen al na een half jaar álle aangeboden banen als ‘passend’ aanvaarden. Dat is nu nog na 12 maanden. Met andere woorden, een ontslagen jurist hoeft de eerste 6 maanden geen andere dan een juridische baan te accepteren. Na die 6 maanden zal hij/zij de aangeboden baan als medewerker groenonderhoud MOETEN accepteren. Ook als dat 3 uur reistijd per dag kost. Anders zal de WW-uitkering per direct worden gestopt.
De bedoeling van deze maatregel is om minder maanden en aan minder personen een WW-uitkering te hoeven verstrekken.
inkomensverrekening in plaats van urenverrekening
Als er nu iemand na ontslag een nieuwe baan krijgt en hij/zij kan alleen een baan voor minder uren vinden, dan wordt voor de niet-gewerkte uren alsnog een WW-uitkering betaald. Na 1 juli 2015 zal niet meer naar het aantal uren gekeken worden, maar naar het verdiende inkomen. Dus gaat iemand na ontslag minder uren werken maar verdient hij/zij hetzelfde of meer, dan zal er geen WW-uitkering worden uitgekeerd.
Hiermee wordt gestimuleerd dat de WW-gerechtigde weer te gaan werken, al is het maar een paar uur per week. Het inkomen zal eerder toenemen met een klein aantal uren werken dan nu het geval is.
conclusie?
Het resultaat van deze aanpassingen zal zijn dat er minder lang en minder WW-uitkeringen uitgekeerd hoeven te worden. Dat zal schelen in de staatskas. Maar wat zullen de effecten zijn op de arbeidsmarkt? Een arbeidsmarkt die het aan de onderkant toch al zwaarder zal krijgen met mensen die voorheen een uitkering of ondersteuning kregen (Wajong, gehandicapten, sociale werkplaats) zal nu zwaarder belast worden met mensen die korter een WW-uitkering krijgen en eerder een niet geheel passende baan moeten accepteren.
Daarnaast zullen mensen die een baan hebben er alles aan doen om hun baan te behouden; het schrikbeeld van de gevolgen van een WW-uitkering wordt alleen maar erger.
Wat zal dat doen voor de werknemers?
Het is te hopen dat na 2016 de arbeidsmarkt behoorlijk zal aantrekken en er veel banen zijn, zodat de gevolgen niet zo hard gevoeld gaan worden.
Denk jij dat deze wetswijziging van invloed is op jouw werk en leven?
De inhoud van deze blogpost is mede tot stand gekomen door Steven Jellinghaus van de Voort advocaten en mediators.
update: “twee grote wijzigingen in de WW in 2016“
lees ook de andere blogs in de serie ‘3 belangrijke wetswijzigingen in ontslagrecht’:
- 3 belangrijke wetswijzigingen in ontslagrecht – flexwet
- 3 belangrijke wetswijzigingen in ontslagrecht – transitievergoeding