Voor de eerste keer op bezoek bij een ondernemingsraad. Op de vraag hoe het gesprek vorm te geven werd teruggegeven: “Nou, begint u maar. Dan kunt u uzelf verkopen”. “Oh, dank u. Maar dat doe ik niet.” was de reactie van de begeleider/coach.
Niet iedereen werkt op die manier. Niet elke begeleider/coach richt zich op verkooppraatjes, CT² zeker niet. Zoals Sander Vrugt van Keulen aangeeft: “Ik hou niet van verkopen en vind geld maar een lastig iets. ‘k Wil graag mooie dingen maken met anderen. Samen de juiste stappen zetten. Ontwikkelen van processen, verbindingen en communicatie. Kortom: zorgen dat de groep dichter bij het doel komt dat ze wil bereiken.”
elke keer opnieuw
Als begeleider/coach van ondernemingsraden is elke training, heisessie of bijeenkomst een afzonderlijke opdracht. Ook al is het de tiende keer voor dezelfde OR. Langdurige relaties zijn er wel met OR-en, langdurige opdrachten eigenlijk zelden. Dat maakt dat je zo goed bent als het succes van je laatste opdracht…
graadmeter
Daarmee is dat dan ook meteen de graadmeter. In het werk als begeleider/coach (en soms als trainer) weet de ondernemingsraad pas wat zij aan de begeleider heeft op het moment dat de dienstverlening al is aangeschaft. En als die eerste keer bevalt, heb je een streepje voor op de volgende opdracht. Bevalt die eerste keer niet, dan houdt het op.
doel helder hebben!
Gelukkig komt het heel erg zelden voor dat een klant écht ontevreden is. Een bijeenkomst met begeleiding is namelijk een samenspel van factoren die er samen voor zorgen dat het doel gehaald wordt.
Maar dat betekent wel dat je samen het doel van de bijeenkomst zeer helder moet hebben! Dan kan je als begeleider laveren in de methoden en middelen, in combinatie met kennis en ervaring, zodat de groep het vastgestelde doel bereikt.
waarvoor heb je een begeleider nodig?
Als OR moet je niet alleen het doel helder hebben, maar ook het nut van de begeleider weten om de juiste begeleider te kunnen selecteren. Want coaches en trainers zijn er in vele soorten en maten. Sommigen zijn goed qua inhoud (denk aan financiën, pensioenen, vakbondsonderhandelingen) anderen juist weer qua proces en communicatie.
kennismaken of verkopen?
Terug naar dat eerste gesprek met de ondernemingsraad. Want in dat gesprek weet de groep nog helemaal niet of de coach zo geschikt is. En daar komen dan de vaardigheden naar boven om allereerst te achterhalen wat werkelijk het doel is waarvoor ze de coach zouden willen inschakelen. Soms weet de OR dat helder te omschrijven. Vaak kom je er samen achter tijdens het gesprek.
‘klik’
En dan komt het aan op de juiste ‘klik’; dat ouderwetse onderbuikgevoel. Voelen de OR-leden zich goed bij de coach? Hebben ze het gevoel dat hij/zij de juiste vragen stelt en conclusies trekt die ze herkennen? Hebben de leden het idee dat ze dichter bij hun doel(en) komen als ze hem/haar inhuren?
rendement
Sander: “Vaak gebruik ik in een eerste gesprek het woord ‘rendement’. Hoe kunnen we samen zorgen dat de investering van tijd en geld in een bijeenkomst zo veel mogelijk oplevert voor de groep?”.
kennismaken en bespreken!
“Voor mij is zo een eerste gesprek alleen maar kennismaken en bespreken. Voor mij is het eigenlijk helemaal geen verkopen. Heel eerlijk gezegd vind ik het zelfs jammer als ik het over geld moet hebben, of moet uitleggen dat ik goedkoper ben dan de SER-norm. Ik vind het erg als het uitdraait op een geldbeslissing.”, aldus Sander.
glimlach en klik
Het OR-lid dat het woord ‘verkopen’ gebruikte keek redelijk geschokt. Vanuit de veronderstelling dat iemand iets komt verkopen te horen krijgen dat diegene dat niet doet… dat was wennen.
Tijdens het gesprek kwamen er steeds meer lachende gezichten bij de deelnemers. Of de opdracht wordt gegund is altijd de vraag. Maar dat het aankomt op de klik, dat was de groep wel heel helder geworden.