Moet elke organisatie met minstens 50 werknemers een OR hebben? Ja, zegt de WOR. Maar minister Asscher komt niet met strafmaatregelen als er geen OR is.
Een tijdje terug was het volop in het nieuws: de slechte arbeidsomstandigheden bij de vestigingen van Primark in Nederland. De FNV ontving honderden klachten van (oud-) medewerkers over onder andere werkdruk, intimidatie, cameratoezicht, niet betalen van loon bij overwerk en het negeren van gezondheidsklachten. Naar aanleiding daarvan zijn er Kamervragen gesteld.
de OR verplichten: wat waren de Kamervragen precies?
In februari stelden toenmalig Tweede Kamerleden Kerstens, Van Dekken (beiden PvdA) en Karabulut (SP) vragen aan minister Asscher over de omstandigheden bij Primark. Ze wilden weten of het kabinet van plan is een Inspectie SZW te laten uitvoeren. En of minister Asscher actie gaat ondernemen om ervoor te zorgen dat Primark zich aan de regelingen in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) houdt. In de WOR staat dat een onderneming met ten minste 50 werknemers een ondernemingsraad moet hebben (artikel 2 van de WOR). Iedere vestiging van Primark in Nederland zou volgens die regeling een ondernemingsraad moeten hebben, maar in de praktijk is dit niet het geval.
de antwoorden van minister Asscher
Die Inspectie SZW komt er, aldus Asscher, maar wat de WOR betreft is hij minder stellig: “Indien een ondernemer weigert om een OR in te stellen,kan iedere belanghebbende de kantonrechter verzoeken te bepalen dat de ondernemer gevolg dient te geven aan de wet en alsnog een OR instelt.”
Kortom: ja, Primark is verplicht een ondernemingsraad in te stellen. Tegelijkertijd maakt Asscher duidelijk dat dit iets is tussen werkgever en werknemer. Als die twee er niet uitkomen, kan een rechter uitkomst bieden. Het kabinet wil zich hier niet mee bemoeien in de vorm van strafmaatregelen. Het enige dat het kabinet kan en wil doen (en dus ook doet), is Primark op de verplichtingen wijzen.
dus: wel of geen OR bij Primark?
Hoewel Asscher de verplichting voor het instellen van een OR niet vanuit de politiek wil handhaven met extra maatregelen, lijkt het er toch op dat Primark een ondernemingsraad krijgt. Begin maart is er een constructief gesprek geweest tussen de FNV en de directie van Primark. Conclusie: er moet een en ander veranderen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het instellen van een OR behoort tot die veranderingen.
De vraag is of (en wanneer) die OR er daadwerkelijk gaat komen. De FNV zal in gesprek blijven met Primark om erop toe te zien dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Volgens Asscher vindt daarmee het gesprek plaats waar het hoort: tussen werkgever en werknemer.
De complete Kamervragen en antwoorden zijn hier te vinden.