Samenwerken in een team is helemaal niet zo moeilijk. Als je maar van iedereen zijn of haar favoriete rol weet. Het Octogram van Quinn geeft helderheid.
Als team samen besluiten nemen waar iedereen achter staat. Weten dat jouw belangen helemaal tot zijn recht komen in de doelen van het team. Kortom, de groep is écht een team. En dat… willen alle groepen.
elkaar leren kennen kost tijd; kan dat sneller?
De productiviteit van een persoon (en dus van het team) wordt groter als je iemand in zijn/haar kracht zet. Iemand zal zijn/haar taken veel langer volhouden en veel beter presteren wanneer hij/zij daar goed in is. Daarom is het belangrijk om je kwaliteiten in beeld te brengen. En als je dat van alle teamleden helder hebt… weet je ook hoe je de teamleden het beste in kunt zetten voor het grootste resultaat.
Om dat voor elkaar te krijgen moet je meer weten van elkaar; weten hoe de ander in elkaar steekt en wat de ander belangrijk vindt. Dat kost best veel tijd. En dan zijn modellen en testen handig om snel meer te weten te komen over elkaar en het team als geheel.
Een van die modellen om de teamrollen (en dus het team) inzichtelijker te maken is het Octogram van Quinn.
het Octogram van Quinn als resultaat
Door deelnemers een digitale vragenlijst te laten beantwoorden, is het resultaat een Octogram met daarin scores. Dat kan er zo uitzien:
figuur 1: voorbeeld van de resultaten in een Octogram van Quinn.
In dit voorbeeld scoort de testpersoon hoog op de rollen van pionier en presteerder. Maar juist laag op de rollen van teamspeler en verankeraar. De eenvoudige uitleg van dit profiel is dat deze testpersoon graag zaken ontdekt en daar als eerste mee bezig is (pionier) en ook graag een duidelijk positief resultaat haalt (presteerder). Aan de andere kant is deze testpersoon minder goed in het samenwerken met anderen (teamspeler), en kan misschien juist heel goed alleen werken. Ook het vastleggen van resultaten in rapporten of protocollen vindt hij niet leuk (verankeraar).
een Octogram van alle teamleden
Met het eenvoudig online beantwoorden van vragen krijg je per teamlid een score op elke rol. Jouw persoonlijke score per rol geeft zo jouw voorkeuren aan. Er is geen goed of fout ineen score; het is wie je bent in een samenstelling van voorkeuren op de verschillende rollen.
Als alle leden van het team de resultaten naast elkaar leggen, krijg je een overzicht van alle voorkeursrollen.
figuur 2: voorbeeld van de resultaten van 9 groepsleden in een Octogram van Quinn.
het team Octogram
Door de scores van de verschillende teamleden samen te vatten, krijg je de scores van het gehele team op alle rollen. Het meest ideale team heeft alle rollen gelijkelijk verdeeld. Als dat niet zo is, dan is ook meteen duidelijk waar het team versterking nodig heeft.
Wanneer het team als geheel hoog scoort op een van de rollen, dan is dat de grootste kracht van de groep en heeft dat ook de voorkeur. Maar juist daarom kan dat ook de valkuil zijn van de groep…
Is er volgens jou een voorkeursrol voor het gehele team in dit voorbeeld?
het Octogram en de teamtaken
Met de Octogrammen van alle leden van het team weet iedereen van alle leden waar hun voorkeur en kracht liggen. Bij het verdelen van de teamtaken kan het Octogram dan ook een handig handvat bieden; geef de taken aan diegenen die daar hoog op scoren. Zij kunnen dat goed én vinden het leuk om te doen. Ook bij het maken van subteams of taakgroepen kan het Octogram een handleiding bieden om de meest effectieve samenstelling te maken.
“De behandeling van het octogram en de uitwerking er van in beeld zo dat je kon zien waar iedereen staat, geeft een helder inzicht om wie wanneer te gebruiken/ in te zetten.”
OR-lid over de OR-heidagen van Curamare
uitvoering op 10 en 11 april 2017 door Sander Vrugt van Keulen
het is een model
Zoals alle modellen is het Octogram alleen maar een ‘bril’ waardoor je de complexe werkelijkheid begrijpelijker kunt maken. Bovendien is het handig als je binnen het team dezelfde ‘bril’ gebruikt; dan kun je het hebben over de inhoud in plaats van Babylonische spraakverwarringen te veroorzaken.
Daarbovenop is het model van Quinn een praktisch model, gerelateerd aan diepgaand onderzoek, zowel op het gebied van persoonlijkheid en waarden als op het gebied van management en organisatiekunde.
De afgelopen jaren hebben we bij CT² vele teams en groepen geholpen met dit model. En ook jouw team kan hier zijn voordeel mee behalen. Interesse? We komen graag langs voor een kop koffie om er meer over te vertellen.
[…] het Octogram van Quinn hebben we het teamprofiel inzichtelijk gemaakt en daaruit blijkt dat we een mooie balans van […]