Geschatte leestijd: 4 minuten
“Na de training komen we er uit als een georganiseerde OR met speerpunten”
- Thermo Fisher Scientific Eindhoven
- Paul Nollen, manager R&D
- vice-voorzitter OR
- 15 OR-leden
met welke vraag kwamen jullie bij CT² terecht?
Oorspronkelijk verzorgde Sander de trainingen voor nieuwe OR-en, vlak na de verkiezingen. Dan doen we aan teambuilding, maar ook inhoudelijke onderwerpen als onderhandelen en kennis van de wet- en regelgeving. We vragen hem sindsdien elk jaar weer terug, het is voor iedereen vanzelfsprekend dat we Sander als trainer vragen. Dat is gegroeid naar dat we hem ook tussendoor regelmatig om advies vragen, en we hem ook hebben gevraagd grotere adviestrajecten voor ons te begeleiden.
wie zijn jullie (als OR)?
Onze OR bestaat uit 15 leden en in de 12 jaar dat ik lid ben heb ik de OR steeds professioneler zien worden. De relatie met de Bestuurders is altijd belangrijk geweest, daar hebben we veel energie in gestoken. We hebben als OR heel duidelijk stelling genomen dat we er zijn voor de medewerkers, maar ook voor de voortgang van het bedrijf. We hebben bijvoorbeeld ook meegewerkt aan een reorganisatie.
Door de jaren is onze zichtbaarheid als OR sterk verbeterd. Mensen weten ons te vinden en komen met de goede vragen. Ook hebben we als OR een aantal initiatieven voor verbetering genomen, die positief ontvangen zijn.
welke rol speelde CT² in het verbeteren van de samenwerking?
Sander heeft de eigenschap dat hij mensen tot elkaar kan brengen. Binnen zo’n OR zijn veel meningen en mensen kunnen soms best fel worden. Sander kan dat terugbrengen naar het goede gesprek, de discussie op een constructieve manier laten voeren en ook een stukje uitleg geven hoe een en ander zich spiegelt aan de WOR.
hoe zag de training eruit?
Een OR-training [we gebruiken zelf liever de term heidag] is altijd opgebouwd uit een aantal aspecten: eerst leren we elkaar spelenderwijs kennen en vervolgens neemt Sander de leden aan de hand mee in de belangrijkste zaken uit de WOR: hoe steekt de wet in elkaar, wat zijn je rechten en je plichten? Ook oudgedienden vinden dat fijn, om de kennis weer wat op te poetsen. En er is altijd een gedeelte dat wij zelf aandragen, onderhandeling, bijvoorbeeld. Aan het einde van de dag nemen we de tijd om de belangrijkste functies in de OR te bemannen, dan kiezen we de voorzitter, vice-voorzitter en belangrijke commissies. Dat betekent dat als mensen aan het einde naar huis gaan er echt een OR staat die zichzelf kan presenteren.
Ook identificeren we de speerpunten, wat vinden we belangrijk als OR voor de toekomst, waar gaan we naartoe werken? Sander helpt ons om tot die speerpunten te komen en tot gezamenlijke overeenstemming als OR. Het is soms best moeilijk om met (in essentie) een groep gelijkwaardige vrijwilligers tot consensus te komen. Door Sander’s manier van werken weet hij dat wel te bereiken.
wat is het effect van de training geweest?
Na de training komen we er uit als een georganiseerde OR met speerpunten. Dat is knap, dat je dat ‘pats boem’ hebt. Iedereen komt er uit met een stukje enthousiasme over wat we daar geleerd hebben. En daar grijpen we ook wel eens op terug. Sander maakt keurig foto’s van alle flipovers waar we aantekeningen op hebben gemaakt en deelt dat met de deelnemers. Dan kun je daar altijd weer aan refereren.