In 2021 was het Huis voor Klokkenluiders druk met het voorkomen dat melders van misstanden op de werkvloer benadeeld worden. Ook zette het Huis actief in op betere wetgeving.
vroegtijdige interventie bij misstanden
Het Huis voor Klokkenluiders is een onafhankelijk bestuursorgaan van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en adviseert melders van misstanden, doet onderzoek en bevordert de integriteit onder werkgevers. Ook brengt het Huis voor de Klokkenluiders (HvK) elk jaar verslag uit aan de Eerste en Tweede Kamer.
Het jaarverslag geeft aan dat het Huis vorig jaar meer dan 200 keer benaderd is met een adviesverzoek. De plichten van het Huis zijn vastgelegd in de wet Huis voor Klokkenluiders.
Elf van die gevallen bleken een vermoedelijke misstand. Het Huis probeert in die situaties vroegtijdig een interventie te plegen om de misstand te stoppen of zelfs te voorkomen. Daarbij kan het Huis ook onderzoek doen naar de behandeling van de klokkenluider, die geen last mag hebben van zijn/haar melding van een misstand. Soms verricht het Huis ook achteraf onderzoek. In 2021 waren er zeven van dergelijke onderzoeken. Twee zijn er inmiddels afgerond.
betere wetgeving klokkenluiders
Het komt nog te vaak voor dat wanneer een werknemer een misstand meldt, de werknemer daar nadelen door ondervindt. Ze worden bijvoorbeeld overgeplaatst, voelen zich geïsoleerd op ‘t werk of worden zelfs ontslagen. Daarom zette ook in 2021 Het Huis voor Klokkenluiders zich in voor meer mogelijkheden voor ondersteuning. Denk dan bijvoorbeeld aan sancties, mogelijkheden voor interventies en de wettelijke verankering van de preventie- en kennistaak.
integriteit in eigen huis
Volgens Huisvoorzitter Wilbert Tomesen worden meldingen vaak slecht opgepakt. “Ons beeld is dat bedrijven en organisaties nog onvoldoende investeren in een goed functionerend en gedragen integriteitsbeleid”. Ook worden melders niet altijd serieus genomen en lijkt het erop dat veel organisaties de integriteit binnen de eigen muren niet als prioriteit zien.
rol van de ondernemingsraad bij bescherming klokkenluiders
Volgens de wet Huis voor de Klokkenluiders heeft de OR instemmingsrecht over de regeling hoe binnen de organisatie wordt omgegaan met het melden van een (vermoeden van een) misstand en met klokkenluiders. Als OR kun je ook proactief actie ondernemen.
Een van de manieren waarop de OR proactief hiermee om kan gaan, is door de huidige klokkenluidersregeling van de organisatie nog eens na te lopen. Is alles daarin, voor jouw organisatie, wel goed geregeld? De website van HvK geeft een aantal goede richtlijnen op zijn website die de OR kan gebruiken. Bovendien vind je daar goede informatie en een aantal handige tools om de integriteit van de organisatie en positie van de vertrouwenspersoon te bevorderen.
Misschien wist je het al, maar de Bestuurder is verplicht om de OR minstens eenmaal per jaar te informeren over het sociale beleid in de organisatie (artikel 31b WOR). Daarbij hoort ook het geven van informatie over de werking en gevolgen van de klokkenluidersregeling. De Bestuurder moet deze informatie jaarlijks geven zonder dat de OR daarom vraagt.
Lees meer: Jaarverslag 2021 Huis voor Klokkenluiders
Heb je vragen of gewoon hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen. We helpen je graag.