In 15 jaar als zelfstandig ondernemer heb ik ongeveer de helft van de tijd een eigen trainingslocatie gehad. Ik begon ermee omdat de situatie er toen om vroeg. En ik nam er om dezelfde reden ruim 8 jaar later afscheid van.
Ik coach individuen, maar vooral ook groepen mensen zoals ondernemingsraden. Als geen ander weet ik hoe belangrijk de locatie is voor een effectieve coaching of training.
De begrippen coaching en training worden nogal eens door elkaar gebruikt. Maar er is een duidelijk onderscheid. Dat leg ik uit in het artikel OR-training of OR-coaching: is er een verschil?
Voor zowel training als coaching geldt dat de locatie van onschatbare waarde is. Soms wordt daar te makkelijk over gedacht (“oh, we hebben nog wel een vergaderzaal op kantoor beschikbaar”). Maar het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over het doel van de bijeenkomst. En daar de locatie op uit te zoeken en in te richten.
waarom mijn eigen Ruimte?
Meer dan 8 jaar heb ik om die reden zelf een trainingsruimte gehad: ‘de Ruimte’ in het Klokgebouw in Eindhoven. Die trainingslocatie had ik ingericht met al mijn kennis en ervaring als trainer en coach. Elke ‘hindernis’ die bij de groepsvorming of kennisoverdracht zou kunnen plaatsvinden, had ik daar weggenomen.
Toen ik begon met de Ruimte was er in Nederland weinig anders te huur voor groepsbijeenkomsten dan gewone vergaderzalen. Voor sommige bijeenkomsten was zo’n vergaderzaal prima. Maar voor de meeste training- en coachingsessies voldeed een vergaderzaal simpelweg niet. Om het doel van de groep te bereiken, was een andere setting noodzakelijk. Met de Ruimte had ik die mogelijkheden.
flexibele inrichting van de Ruimte
Jarenlang heb ik geëxperimenteerd met inrichting, kleuren en mogelijkheden. De Ruimte was als een blank canvas: 200m2 met een plafondhoogte van 4,50m en alles was wit. De vloeren, de muren, de plafonds, het meubilair… allemaal wit. En aan alle vier de zijden, voor de muren en voor de ramen, hingen plafondhoge witte gordijnen.
Achter het ene gordijn was op de wand een whiteboard van 2 bij 6 meter, achter het andere gordijn een verzameling oude schilderijen en verderop een zeer modernistische en kunstzinnige weergave van toenmalig koningin Beatrix. Er waren talloze opstellingen met heel veel soorten meubilair (alles wit en verplaatsbaar) mogelijk. Elke keer kon de indeling en intentie van de Ruimte anders zijn en specifiek geschikt worden gemaakt voor het doel van die bijeenkomst.
afscheid van de Ruimte
Tien jaar na de eerste conceptgedachten van de Ruimte waren er steeds beter doordachte zalen te huur. Aangezien mijn corebusiness coachen en begeleiden is (en niet zalen verhuren), en de prijs van zaalhuur in Nederland steeds verder daalde (voor de prijs van een kop koffie is soms al een zaal te huur), was het voor mij steeds minder rendabel om de Ruimte in stand te houden.
Met pijn in mijn hart – de Ruimte was tenslotte echt mijn eigen project – heb ik mijn trainingslocatie opgeheven. Maar nog steeds maak ik gebruik van deze 8 jaar kennis en ervaring bij het vormgeven van groepsbijeenkomsten.
Niet alles is weg… er zijn nog steeds beelden van de Ruimte online te vinden. Kijk mee en ervaar hoe de Ruimte was: https://youtu.be/jA0DRr3EtCg
In de serie “2019: terugkijken op 15 jaar ondernemen als coach” zijn de volgende artikelen verschenen:
- “ik ben een bedrijf”
- marketing voor de coach: verkoop ‘mooie gaten’
- “mijn bedrijf: een team zodat ik kan coachen”
- zelfstandig ondernemer: het verschil tussen ‘persoon’, ‘bedrijf’ en ‘product’
- zelfstandig ondernemer: omgaan met ‘persoon’, ‘bedrijf’ en ‘product’
- bedriegerssyndroom: “Wat ik doe is toch niet bijzonder? Dat kan toch iedereen?”
- OR-training of OR-coaching: is er een verschil?
- de Ruimte: mijn eigen trainingslocatie – zojuist gelezen
[…] de Ruimte: mijn eigen trainingslocatie […]