De OR is onafhankelijk en daarom is er de wettelijke mogelijkheid om een adviseur van buiten de organisatie in te huren. Maar hoe doe je dat als OR?
– click here for the English version of this text –
de onafhankelijke ondernemingsraad
In alles is de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) er op gericht om de ondernemingsraad zo onafhankelijk mogelijk te maken. Daarom zijn alle kosten die de OR maakt om het OR-werk te doen voor rekening van de Bestuurder. Bovendien moet de Bestuurder alle faciliteiten geven en het loon doorbetalen van de OR-leden tijdens het OR-werk.
Want als je dat allemaal zelf zou moeten betalen als OR-lid, dan ben je niet vrij en onafhankelijk om het OR-werk te doen.
de kosten van OR-training / OR-heidagen
Hoewel de WOR het nog heeft over ‘scholing en vorming’ van de OR, bedoelen we daar de OR-training of OR-heidagen mee. De OR mag 5 dagen per jaar, op kosten van de Bestuurder, trainingen volgen of heidagen organiseren. In het artikel “richtbedragen OR-training: vastgesteld door de SER” lees je meer over de bedragen waar je recht op hebt.
“wanneer huur ik als OR een deskundige in?”
De wetgever snapt ook wel dat je als OR niet altijd alle kennis van zaken kunt hebben, zoals de directie van de organisatie dat wellicht wel heeft. En is het niet zo dat ook de Bestuurder regelmatig externe bureaus of deskundigen inhuurt om zich te laten adviseren?
Dus als de OR van mening is dat het lastig is om ergens een goed onderbouwde mening over te hebben of als de OR iets simpelweg niet snapt, dan heeft de OR het recht om een deskundige in te huren.
Veel Bestuurders zullen dan zeggen dat de directeur die de adviesaanvraag heeft geschreven of de HR-manager die het plan heeft gemaakt ook de OR alles kan toelichten. Maar, is die toelichting wel onafhankelijk? En kun jij als OR daar wel de meest verstandige vragen over stellen?
“wat voor soort deskundigen kan de OR inhuren?”
Als OR kun je alle soorten en maten deskundigen inhuren die jij als OR nodig vindt. En dat alles binnen het redelijke. Een greep uit de mogelijkheden:
|
|
“in welke situaties huur ik een deskundige in?”
Eigenlijk is het heel simpel; wanneer jij als OR denkt dat het nodig is, huur je een deskundige in. Veel voorkomende situaties waarvoor ondernemingsraden in Nederland een deskundige inhuren in willekeurige volgorde:
|
|
“hoe vind ik een (de beste) deskundige voor de OR?”
Vraag het je OR-trainer, vraag rond bij collega OR-leden, kijk op internet. Dat zijn eigenlijk de meest eenvoudige manieren om een deskundige te vinden. Maar zorg wel altijd dat je een goed intakegesprek hebt met de deskundige voordat je die inhuurt. De deskundige moet jou als OR-lid begrijpen, de organisatie snappen en weten wat jullie vraag is. En dan hoor je een eerlijk antwoord te krijgen over wat de deskundige voor je kan doen en hoe hij/zij dat gaat aanpakken.
“hoe zit het met de kosten van die deskundige?”
In principe mag je iedereen inhuren van wie jij denkt dat het de beste man of vrouw is om je te adviseren of bij te staan. De enige voorwaarde is dat de kosten ‘redelijk’ moeten zijn. Dus als je een jurist inhuurt, moet het niet de duurste jurist van Nederland zijn. Maar wel iemand die op het juiste rechtsgebied verstand heeft van zaken en jou adequaat kan adviseren.
“en dan: hoe huur je een deskundige in als OR?”
De wettelijke regels rond het inhuren van een deskundige zijn eenvoudig: jij, als OR, bent de enige die mag besluiten welke deskundige je inhuurt en wanneer je die gaat inhuren. Er is niemand, binnen of buiten de organisatie, die je mag of kan tegenhouden.
Je moet als OR wel vooraf de Bestuurder inlichten dat je een externe deskundige in gaat huren. Dat doe je door de ureninschatting / kosten van de deskundige aan de Bestuurder te overhandigen. De OR hoeft aan de Bestuurder geen toestemming te vragen voor het inhuren van een deskundige.
“is de Bestuurder verplicht de kosten van de deskundige te betalen?”
De regels van de WOR en de uitspraken van rechters zijn heel helder: de Bestuurder betaalt. Het enige wat de deskundige hoeft te doen is een brief te maken waarin drie zaken staan vermeld: het aantal geschatte uren dat de deskundige bezig zal zijn, het geschatte bedrag dat het zal kosten en de adresgegevens van de deskundige.
De OR hoeft die brief van de deskundige alleen maar te overhandigen aan de Bestuurder. En de Bestuurder mag daar niets inhoudelijk van vinden of daar opmerkingen over maken. Op basis van de WOR is de Bestuurder verplicht, maar alleen nadat hij de ureninschatting van de deskundige heeft ontvangen, om de deskundige te betalen. Uiteraard kan een Bestuurder bezwaar maken, maar zo lang het ‘redelijk’ is waarom je de deskundige inhuurt, hebben alle rechters tot nu toe de OR gelijk gegeven.
“hoe zit het met geheimhoudingsplicht?”
In artikel 20 van de WOR is de geheimhouding geregeld voor OR-leden en iedereen die de OR inhuurt voor het doen van werkzaamheden voor de OR. Daarmee is ook de geheimhouding van deskundigen die de OR inhuurt geregeld.
Heb je vragen over het inhuren van een deskundige voor de OR? Of ben je op zoek naar iemand met een speciale vaardigheid of kwaliteit als deskundige? We helpen je graag op weg met al onze kennis en ons grote netwerk.
[…] De OR krijgt om zijn werk te doen het recht op informatie, faciliteiten (denk aan tijd, computer, toegang en overlegmogelijkheden) en de mogelijkheid om deskundigen te raadplegen. […]