We hebben een aantal veranderingen en zaken waar een OR rekening mee moet gaan houden op een rij gezet.
CT² dossier: Wet werken waar je wilt
18 februari 2024
CT² dossier
Op 5 juli 2022 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Werken waar je wilt, een initiatief van Tweede Kamerleden Senna Maatoug (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66). Elke werknemer kan met deze wet een verzoek bij de werkgever indienen om thuis te werken. De werkgever is verplicht hierbij alle werkgevers- en werknemersbelangen af te wegen, waarbij de maatstaven van 'redelijkheid en billijkheid' gelden.
Deze wet maakt het makkelijker voor werknemers om meer thuis te werken als zij dat willen. Volgens D66-kamerlid van Weyenberg versterkt de wet de positie van de werknemer: ”Vaak is het helemaal niet nodig om een uur in de file te staan om naar je werk te gaan. Want je hoeft niet per se op kantoor te zijn om een mail te sturen naar je collega die twee bureaus verderop zit. Soms kun je je thuis extra goed concentreren en de administratie bijwerken, en dan ook de deur open doen voor de loodgieter. Voor werkgevers is dit ook een goede wet. Want een blije werknemer, is een blije werkgever.”
Volgens GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug is de wet een belangrijke stap voor een betere balans tussen werk en privé doordat reistijd wegvalt.
Wat verandert er voor de werknemer? Met dit voorstel kan de werknemer een verzoek indienen om meer thuis te werken of juist meer op kantoor. De werkgever is verplicht hierbij de belangen van de werkgever en werknemer af te wegen.
Het voorstel is op 26 september 2023 verworpen door de Eerste Kamer.
van wetsvoorstel naar wet: stappenplan
De volgende stappen heeft het wetsvoorstel al afgelegd.
- het wetsvoorstel is op 27 januari 2021 aan de Tweede Kamer ingediend
- op 14 en 28 juni is het wetsvoorstel in de Tweede Kamer besproken.
- op 5 juli 2022 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel.
- het wetsvoorstel is aan de Eerste Kamer voorgelegd. De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 6 december 2022 de nadere procedure besproken en het voorstel geagendeerd voor debat.
- de Eerste Kamer heeft na debat en bij hoofdelijke stemming het wetsvoorstel op 26 september 2023 verworpen.
Huidige wet blijft onveranderd
De huidige Wet flexibel werken biedt werknemers die ten minste een half jaar in dienst zijn bij een bedrijf met ten minste tien werknemers, onder andere de mogelijkheid om een verzoek in te dienen tot aanpassing van arbeidsplaats. De werkgever is verplicht het verzoek in overweging te nemen en in overleg te treden met de werknemer.
Alle stappen zijn te vinden op de website van de Tweede Kamer en Eerste Kamer.
Tweede Kamer stemt in met Wet ‘werken waar je wilt’
Tijdens de stemming vandaag stemde de Tweede Kamer in met de initiatiefwet van Groenlinks en D66.