Veranderingen in 2024 waar de OR rekening mee moet (gaan) houden: we hebben het allemaal op een rij gezet. Een makkelijk en handig lijstje met belangrijke aandachtspunten!
CT² dossier: Wet bescherming klokkenluiders
18 februari 2023
CT² dossier
Op 20 december 2022 is het wetsvoorstel voor de EU-klokkenluidersrichtlijn aangenomen in de Tweede kamer. Dat leidde tot zes amendementen op het voorstel:
- Kamerlid Dekker-Abdulaziz (D66) over (1) het verkorten van de evaluatietermijn van de wet van vijf naar drie jaar;
- Kamerlid Omtzigt over (2) de vereiste toestemming van de melder bij doorzending van een melding, (3) de mogelijkheid van een anonieme melding bij een werkgever, (4) de wettelijk verplichting van een intern meldkanaal bij het Huis voor klokkenluiders en (5) een uitbreiding van het benadelingsverbod naar rechtspersonen die een melder bijstaan. Ook werd (6) het amendement van het Kamerlid Leijten (SP) c.s. over sanctiebevoegdheden voor het Huis voor klokkenluiders aangenomen.
Daarnaast stemde de Tweede Kamer in met drie moties die er toe leiden dat er een fonds wordt ingesteld ter ondersteuning van klokkenluiders, een evaluatiestrategie wordt ontwikkeld vanuit het perspectief van de melder en een verzoek aan de regering om voortvarend aan de slag te gaan met een aanpassing van de Wet bescherming klokkenluiders, de stand van zaken van lopende acties met de Kamer te delen en de tijdlijnen die daarbij horen te schetsen.
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op 24 januari 2023 aangenomen.
De nieuwe Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) wijzigt de Wet Huis voor de klokkenluiders (en enkele andere wetten).
Volgens de EU richtlijn had de nieuwe wet in moeten gaan op 17 december 2021; Nederland heeft deze deadline niet gehaald. Maar alle overheidsinstanties hebben zich met ingang van die datum wel moeten houden aan de richtlijn.
Er zijn behoorlijk wat wijzigingen die met name de klokkenluider zullen gaan beschermen. Lees over de veranderingen op deze speciale pagina Wet bescherming klokkenluiders van de Rijksoverheid.
van wetsvoorstel naar wet: stappenplan
De volgende stappen heeft het wetsvoorstel afgelegd.
- op 20 december 2022 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel.
- op 24 januari heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen.
- het wetsvoorstel is ondertekend door de Koning en de minister.
- op 3 februari 2023 is de wet gepubliceerd in het Staatsblad (Stb. 2023, 29).
- De wet is op 18 februari 2023 grotendeels in werking getreden.
Alle stappen zijn te vinden op de website van de Tweede Kamer.
12 wetswijzigingen en belangrijke zaken voor de OR in 2023
We hebben een aantal veranderingen en zaken waar een OR rekening mee moet gaan houden op een rij gezet.
klokkenluiders: elf misstanden op de werkvloer in 2021
In 2021 was het Huis voor Klokkenluiders druk met het voorkomen dat melders van misstanden op de werkvloer benadeeld worden. Ook zette het Huis actief in op betere wetgeving.