Generalist of specialist? Hybride!

Je hebt generalisten en specialisten. Het is een al langer bestaand paradigma. Of je bent erg goed in één onderwerp, óf je weet weinig van veel onderwerpen. Maar eigenlijk is er nog een derde, vaak ontkende, categorie: de hybride.

Hybride

Ja, je las het goed. Naast de specialisten en de generalisten zijn er ook nog mensen die veel weten over veel: de hybriden of veelzijdigen. Helaas wordt deze categorie niet vaak herkend en/of erkend. Je kunt niet goed zijn in meer dingen. Toch zijn er mensen die dat wel kunnen en meestal zijn dat zelfstandig professionals.  Ik zat met de vraag hoe ik dat kan verkopen aan anderen, juist omdat ik tegen het probleem aan liep dat men vaak zegt dat je niet veel kunt weten van veel. En toch krijg ik vaak te horen dat ik veel weet van veel. In het coachinggesprek met CoachSander hebben we dit besproken.

Waarom ik veelzijdig ben

Ik heb me altijd geïnteresseerd in heel veel dingen en zaken. Geologie, astronomie, politiek, staatsrecht, geschiedenis, natuurkunde, scheikunde, internet, IT, marketing, communicatie, onderwijs. Het is een uitgebreide lijst en nog lang niet volledig. En over die onderwerpen kan ik ook meepraten. Hoe dat komt heb ik globaal in een eerdere post op CoachingBlog geschreven. Zoals ik toen al schreef: “k weet nu waarom ik dingen doe zoals ik ze doe, (…) waarom ik zoveel afwisseling nodig heb. Maar het levert des te meer vragen op: ‘hoe ga ik hiermee om?’, ‘wat voor effect heeft het op het zoeken naar werk?’, ‘hoe kan ik het gebruiken om toch mijn doelen te halen?’.”

Hoe kan ik dat gebruiken?

CoachSander gaf me een inzicht in het zijn van zelfstandig professional én hoe ik mijn veelzijdigheid kan gebruiken. Ik kan mezelf als zelfstandig professional naar bedrijven profileren. Ik ben niet alleen in dienst te nemen als medewerker, maar bedrijven kunnen me ook inhuren als zzp’er. Voor mij geeft het de mogelijkheid tot meer diverse werkzaamheden en dus ook meer afwisseling en uitdaging. En bedrijven vinden het juist fijn vinden als een zzp’er van meerdere markten thuis is. Twee vliegen in één klap!

Kijk eens op mijn sites:

Huurt u mij in?

Disclaimer; ik ben gecoached door CoachSander, in ruil daarvoor schreef ik dit blogartikel.

Wil je dit delen? Doe dit dan hier:

    tags: , , , , , ,

    nog geen reacties

    Geef een reactie