Angsten

Angsten, iedereen heeft die wel. De één wat meer dan de ander. Ik heb ook angsten en daarover heb ik het ook gehad met CoachSander dat lange coachinggesprek van 3,5 uur. Maar wat leert me dat over mezelf?

Tastbaar

Dit is voor mij de moeilijkste blogpost uit de serie. Waarom? Omdat het hele sterke gevoelens oproept, gevoelens die ik het liefst probeer te vermijden. Misschien is mijn verhaal wat vaag of komt het onsamenhangend over. Ik merk dat ik er liever niet aan terugdenk.

Met behulp van de cijfers 1 tot en met 10 heeft CoachSander een aantal van mijn angsten behandeld, gevisualiseerd, bijna tastbaar gemaakt. En dat zorgde bij mij voor een confrontatie met mezelf én met mijn angsten. We benoemden een van mijn angsten en die positioneerde CoachSander op de 1. Zelf stond ik bij de 5. En toen kwam de vraag om een stapje richting de 1 te maken…

Emoties

Mijn lichaam weigerde. Een reactie die rationeel niet te verklaren is. Het zijn maar cijfers die op de grond liggen. Waarom liep ik niet? Sterker nog, ik draaide om met mijn gezicht naar de 10 gericht. Ik voelde de emoties gericht tegen de angst heviger worden. Fysiek verzette mijn lichaam zich door niet het stapje naar de 4 te maken.

Angst voor de angst

En daar stond ik dan, weigerend om die stap te zetten. Weigerend om naar de angst toe te gaan. Weigerend om de angst te zien. CoachSander legde me uit dat mijn angst voor de angst nu groter was dan de angst zelf. Rustig aan praatte hij op me in en ik merkte dat mijn lichaam zich steeds minder verzette. Uiteindelijk draaide ik me om en heb de stap naar de 4 gezet. Verder wilde ik nog niet gaan. Maar ik heb een stap gezet, in de richting van de angst, wetende dat ik de angst kan identificeren, kan observeren, kan accepteren en kan overwinnen. Maar dan moet ik wel zorgen dat ik geen angst voor de angst heb.

En het waren maar cijfers op de grond…

Disclaimer; ik ben gecoached door CoachSander, in ruil daarvoor schreef ik dit blogartikel.

Wil je dit delen? Doe dit dan hier:

    tags: , , , , ,

    nog geen reacties

    Geef een reactie