Verwachtingen vooraf bijstellen

Na twee maanden was het toch wel weer tijd voor een gesprek met CoachSander in De Ruimte. In de voorgaande twee maanden heb ik al veel aan de adviezen van hem gehad. En dat bleek ook uit dit coachinggesprek.

Gesprek

Het viel CoachSander op dat ik relaxter was. Het gesprek begon dan ook over hoe het met CoachSander was en wat hij in de afgelopen tijd allemaal heeft gedaan. Ik vind zo’n start van een gesprek belangrijk. CoachSander is niet alleen mijn personal coach, hij is ook een goede vriend van me. En zo vaak spreek ik hem niet alleen. Meestal zijn er nog zoveel mensen in de buurt die hem willen spreken. Dit gesprek begon dan ook in alle rust, heerlijk ontspannen, met een kopje koffie uit de percolator, met een lach.

Ontspannen

Ok, een coachinggesprek gaat toch over jezelf uiteindelijk. Tenminste, dat is de bedoeling. En dat is niet bedoeld om egoïstisch te zijn. Zoals ik al zei viel het CoachSander op dat ik relaxter was. Mijn houding, mijn uitstraling, mijn gedrag… Het straalde allemaal ontspannenheid uit. Het ging goed met me. Op zich wel apart als je net een weekje zonder vast werk zit. Maar hoe kwam dat nou? Hoe kan ik zo ontspannen zijn?

Verwachtingen

Het draait allemaal om verwachtingen. Dat mijn contract af zou lopen zag ik al ruim vantevoren aankomen. Je kunt dan gaan verwachten dat je in deze moeilijke arbeidsmarkt direct weer aan de slag kunt (hoge verwachtingen), maar je kunt die verwachting beter vooraf al naar beneden bijstellen. De verwachting dat je dan niet direct na het aflopen van je contract weer aan het werk kunt is dan lager, waardoor je minder snel uit balans raakt en relaxter bent.

Maar, hoor ik u zeggen, dat getuigt toch niet van inzet, van ambitie? Integenstelling, dat geeft je juist de mogelijkheid rustiger naar jezelf en werkzoeken te kijken. Dat geeft je de mogelijkheid om jezelf duidelijker te positioneren en niet krampachtig te reageren. Het geeft je de mogelijkheid je aandacht beter te focussen op het zoeken van werk, mét de nodige ontspanning erbij. Voor mij betekent het dat ik me niet zo snel uit het veld geslagen voel als ik weer een afwijzing krijg op deze moeilijke arbeidsmarkt. En dat vind ik fijn.

Conclusie

Dat ik relaxter ben komt dus eigenlijk al doordat ik mijn hoge verwachtingen tijdig naar beneden heb bijgesteld. Dat geeft me vertrouwen en rust, waardoor ik niet de angst heb dat het niet goed gaat en dat het aan mij ligt. En weer heb ik een goede les geleerd.

Disclaimer; ik ben gecoached door CoachSander, in ruil daarvoor schreef ik dit blogartikel.

Wil je dit delen? Doe dit dan hier:

    tags: , , , , , ,

    nog geen reacties

    Geef een reactie